De elektrische auto is niet meer weg te denken uit het verkeer. En hoewel het bereik van de auto’s veel groter is geworden dan ten tijde van de eerste elektrische auto’s, moeten ze nog steeds opgeladen worden. Op verschillende openbare plekken kun je tegen betaling je auto opladen, maar natuurlijk kun je ook laadpalen kopen voor thuis. Dit kan een hoop ongemak schelen om geen oplaadpunt in de buurt van je huis te vinden die ook nog beschikbaar is wanneer jij dat wilt.

Simpelweg is een laadpaal een soort stopcontact voor je auto. De auto verbind je door middel van een stekker met je auto en de auto laadt wanneer het laadpunt groen oplicht. Tegenwoordig kun je ook met een app het laden controleren en aan of uitschakelen. Als de stekker niet goed verbonden is, laadt de auto natuurlijk niet op.

Tips bij laadpalen kopen

Een aantal dingen moet je van tevoren in verdiepen voor je laadpalen kopen gaat. De laadpaal staat natuurlijk in de ruimte waar de auto ook staat. Dit kan een garage, carport of de oprit zijn. De gekozen ruimte is van invloed op het model laadpaal. In de garage kies je makkelijker voor een wand gemonteerde laadpaal, op een vrije oprit is een vrijstaande laadpaal de betere optie.

De laadpaal kun je het beste op je auto afstemmen. Wanneer je bij laadpalen kopen er niet op let dat je laadpaal past bij de laadsnelheid van je auto, is de laadsnelheid laag en kun je niet zo snel gebruik maken van je auto als je misschien zou willen. Het is vaak aan te raden dat de laadpaal sneller kan leveren dan je auto nodig heeft.

Ook voor laadpalen kopen geldt, dat het raadzaam is advies in te winnen of jezelf goed in te lezen in de verschillende producten. Wanneer je niet zelf beschikt over twee rechterhanden, is het ook raadzaam om de laadpaal te laten installeren en zo ongelukken te voorkomen.

Kosten en opbrengsten

Afhankelijk van de specificaties, kosten laadpalen voor thuis tussen de €500 en €1500 gemiddeld. De juiste laadpaal hangt samen met de laadsnelheid van de auto. Ook eventuele extra kosten voor montage dient rekening mee gehouden te worden. Zo maakt het verschil of de laadpaal direct in de meterkast kan worden aangesloten of dat er een nieuwe kabel ingegraven moet worden. Een nieuwe kabel ingraven, kost (afhankelijk van de grondsoort) vlot rond de €45 per meter. Ook kan een meterkast ervoor aangepast moeten worden.

Het gemak van de laadpaal thuis ligt in het altijd beschikbaar hebben van een laadpunt. Ook ligt het tarief van laden bijna de helft lager dan bij een openbare laadplaats, waardoor thuis laden aantrekkelijker is. Door middel van combineren met je eigen zonnepanelen kun je zelfs je auto gratis opladen. Verder kun je je laadpaal openbaar maken en er zelfs geld aan verdienen. De laadpaal moet dan wel op een makkelijk te bereiken plaats staan voor anderen. Laadpalen kun je verder zo instellen dat je alleen ‘s nachts oplaadt tijdens daltarieven. Zo wordt laadpalen kopen extra aantrekkelijk en kun je je investering sneller terugverdienen.