De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor elektrische auto's. Niet alleen vanwege de duurzaamheid, maar ook vanwege de kosten. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van elektrische auto's en hoe verhouden deze zich tot bijvoorbeeld een shortlease auto?

De aanschafkosten

Een van de eerste dingen waar je aan denkt bij het kopen van een auto, is de aanschafprijs. Dit is bij elektrische auto's vaak hoger dan bij een benzine- of dieselauto. Dit komt voornamelijk door de accu die in de auto zit. Deze is duur om te produceren en heeft een grote invloed op de totale kosten van de auto. Echter, door de steeds grotere vraag naar elektrische auto's en de ontwikkelingen in de technologie, worden de aanschafkosten steeds lager. Daarnaast zijn er ook verschillende subsidies en belastingvoordelen die de aanschaf van een elektrische auto aantrekkelijker maken.

De kosten per kilometer

Een ander belangrijk aspect bij het vergelijken van de kosten van elektrische auto's en shortlease auto's, is de prijs per kilometer. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de brandstofkosten en de onderhoudskosten. Bij elektrische auto's zijn de brandstofkosten veel lager dan bij benzine- of dieselauto's. Dit komt doordat elektriciteit goedkoper is dan benzine of diesel. Daarnaast hebben elektrische auto's minder onderhoud nodig, omdat er geen verbrandingsmotor aanwezig is. Dit betekent dat er geen olie ververst hoeft te worden en er minder slijtage is aan onderdelen zoals de remmen. Hierdoor zijn de onderhoudskosten lager en dit kan op de lange termijn veel geld besparen.

De zakelijke shortlease

Voor ondernemers kan het interessant zijn om te kiezen voor een zakelijke shortlease auto. Dit is een flexibele vorm van leasen, waarbij je een auto voor een kortere periode least. Hierbij zijn de kosten vaak inclusief verzekering, onderhoud en pechhulp. Bij zakelijke shortlease is het mogelijk om te kiezen voor een elektrische auto. Dit kan voordelig zijn, omdat je als ondernemer gebruik kunt maken van verschillende fiscale voordelen. Zo is de bijtelling voor elektrische auto's lager en zijn er verschillende subsidies beschikbaar. Daarnaast is het mogelijk om de kosten van de elektriciteit die je gebruikt voor het opladen van de auto, af te trekken van de belastingen.

De keuze tussen een elektrische auto en een shortlease auto hangt af van verschillende factoren, zoals de aanschafprijs, de kosten per kilometer en de fiscale voordelen. Het is belangrijk om goed te kijken naar jouw persoonlijke situatie en behoeften voordat je een keuze maakt. Maar één ding is zeker: elektrische auto's worden steeds populairder en de kosten zullen naar verwachting in de toekomst alleen maar verder dalen.